Şirketler için Adres Değişikliği Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirketler için Adres Değişikliği Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şirketler için Adres Değişikliği Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kasım , 29,2024

Şirketler için Adres Değişikliği Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Ticari hayatta şirketler, operasyonel, finansal, lojistik veya stratejik bir kararın sonucu olarak adres değişikliği yoluna gidebilir. Şirketler tescil ve ilan olunan yeni adresini, basiretli tacir sıfatına uygun şekilde ilgililere bildirmelidir. Aksi halde şirket için hak kaybı, sözleşmesel ve/veya idari sorumluluklar doğabilir.

 

Şirket Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

 

Anonim şirketler bakımından yönetim kurulu kararı ile, limited şirketlerde ise ortaklar kurulu kararı ile adres değişikliği yapılabilir. Adres değişikliği kararı ticaret sicil müdürlüğü nezdinde tescil ve ilan edilmelidir. Bunun için Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden başvuru yapılmalı ve bir talep numarası alınmalıdır. Sonrasında ilgili organ tarafından alınan karar noter tasdiki yaptırılarak ticaret sicil müdürlüğüne ibraz edilir. Usulüne uygun olarak hazırlanan kararlar tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilir.

 

SGK, İŞKUR ve Vergi Dairesine Bildirim Yapılması Gerekir mi?

 

Şirket çalışanlarının işyeri adresi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve İşkur sistemlerinde güncellenmelidir. Bu bildirimin yapılmaması, idari para cezası riski doğurabilir.

 

1 Şubat 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 546 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, mükelleflerin şirket adres değişikliğini vergi dairesine bildirmesi gerekmez. Adres değişikliği, Ticaret Bakanlığı tarafından elektronik ortamda Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bildirilir. Bu bildirim, mükellefler tarafından yapılmış kabul edilir. Mükellefin yeni adreste faaliyete başladığına dair vergi dairesi tarafından yoklama işlemi yapılacaktır. Bu yoklama işlemi sırasında şirketin imza sirküleri, yeni adrese ilişkin kira sözleşmesi ve/veya tapu senedi, şirket kaşesi ve işlem vekaleten yapılacaksa vekaletnamenin hazır bulundurulması gerekmektedir.

 

Şirket İçinde Yapılması Gereken İlk İşlemler Nelerdir?

 

Şirket operasyonlarının kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi için ilk olarak şirket kaşesinin yenilenmesi gerekmektedir. Benzer şekilde fatura, irsaliye, tahsilat makbuzu gibi tüm resmi belgeler üzerinde yer alan adres bilgileri değiştirilmelidir. Resmi işlemlerde ve banka işlemlerinde sorun yaşanmaması adına yetkililere ait mevcut imza sirkülerindeki adresin yenilenmesi gerekir.

 

Müşteri ve Tedarikçiler ile Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?
 

Şirketin müşteriler, tedarikçiler ve diğer üçüncü kişilerle yaptığı tüm sözleşmelerde ilgili taraflara adres değişikliği bildirimi yapılmalıdır. Özellikle çalışılan bankalar ve finansal kuruluşlara adres değişikliği derhal bildirilmelidir. Bu işlem, bildirim ilgili kişilerle akdedilen sözleşmelerdeki usule uygun olarak yapılmalıdır. Herhangi bir bildirim şekli öngörülmediyse bildirim e-posta veya ihtarname veya duyuru aracılığıyla yapılabilir. Ancak bildirimlerin her halükarda yazılı olarak yapılması şirketin güvenli alanda kalmasını sağlayacaktır. Adresin güncel olmaması, yasal ve ticari ihtilaflara sebep olabilir.

 

Adres Değişikliği Bildirimi Yapılmaması Halinde Ne Olur?

 

Şirket adres değişiklikleri hem yasal uyumun sağlanması hem de ticari faaliyetlerin kesintisiz devam edebilmesi açısından titizlikle yürütülmelidir. Adres değişikliklerinin usulüne uygun şekilde ilgililere bildirilmemesi, tebligatların gözden kaçırılması gibi ciddi hak kayıplarına yol açabilir. Bu bakımdan şirketin tarafı bulunduğu tüm sözleşmelerin/işlemlerin titizlikle incelenmesi ve bu hususta gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.

 

Mesut Sinan Çolak 

Ortak Avukat

 

Asist Hukuk Bürosu

“Bu not yürürlükteki hukuk uyarınca ve yalnızca bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bu not herhangi bir hukuki görüş içermemektedir.”